subota, 15. ožujka 2014.

Bijelo crne kiflice





Sastojci:
1 kg mekog brašna
150 g šećera
1 puna kašičica soli 
1/2 kocke tj. 20 g svježeg kvasca
250 ml mlieka 
250 ml ulja
3 jaja
40 g kakaa

za sirup
500 g šećera
3 kesice vanilin šećera 
500 ml vode


Postupak:
1. U toplom mleku razmutiti šećer i kvasac, ostaviti da se aktivira i zapeni.

2. Skuvati sirup. U 500 ml vode sipati 500 g šećera i 3 kesice vanilin šećera. Kad provri kuhati oko 10 minuta i ostaviti da se hladi.

3. Pripremiti dvije posude za miješanje. U jednoj žicom razmutiti jaja, dodati ulje i nadošli kvasac sa mlijekom i promiješati. Presuti polovinu ove smjese u drugu posudu, pa u jednu dodati kakao prah, prosijejavajući ga kroz cjediljku za čaj, i promiješati. Sada u svaku posudu dodati oko 450 g brašna i mijesiti da se dobije mekše tijesto. Po potrebi dodati još malo brašna, do 500 g po posudi. Svako tijesto oblikovati u kuglu, pokriti plasičnom folijom i ostaviti 25-30 minuta na sobnoj temperaturi, a zatim svako tijesto podijeliti na 4 jednaka dijela.

Nema komentara:

Objavi komentar

Arhiva bloga