Priprema
- Krompir, mrkvu i peršin ogulite, 1/3 krompira narežite na manje kockice, a mrkvu, peršin i ostatak krumpira na veće kocke. Luk nasjeckajte na sitno.
- Na maslinovom ulju popržite luk pa mu dodajte povrće, kratko propirjajte pa zalijte vodom da prekrije povrće. Začinite sa soli, paprom i crvenom mljevenom paprikom i kuhajte oko 20 min.
- Kada se krumpir skuhao, izvadite veće komade povrća iz posude, a ostatak usitnite štapnim mikserom da dobijete glatku juhu.
- Vratite povrće u juhu i po potrebi dodajte vodu i začina ako je potrebno. Pustite da još jednom prokuha.
- Juhu poslužite vruću i pri posluživanju ukrasite svježe nasjeckanim lišćem peršina i kiselim vrhnjem (po ukusu).
Trajanje pripreme:
oko 45 minuta
Sastojci:
1 kg krompira (bijelog)
1 srednji luk
1 mrkva
1 korijen peršina
½ vezice svježeg peršinovog lista
Sol, biber, maslinovo ulje
Kašika crvene mljevene paprike
Kiselo vrhnje
voda
1 srednji luk
1 mrkva
1 korijen peršina
½ vezice svježeg peršinovog lista
Sol, biber, maslinovo ulje
Kašika crvene mljevene paprike
Kiselo vrhnje
voda
Nema komentara:
Objavi komentar