utorak, 11. ožujka 2014.

Kolač sa kupinama

Način pripreme

Kora:
Razdvojiti bjelanjke od žumanjaka.

Izmutiti mikserom bjelanjke (6-7) u čvrst snijeg, te dodati šećer (6 velikih kašika) i vanilin šećer (2 vrećice). Umutiti.

U žumanjke (6-7) dodati prašak za pecivo (1 vrećica), te mutiti viljuškom dok se smjesa ne sjedini.

Sjediniti žumanjke i bjelanjke, te mutiti mikserom.

Dodati ulje (3-4 velike kašike), te umutiti mikserom.

Dodati prosijano brašno za pite i kolače (6 velikih kašika) i miješati kašikom dok se smjesa ne sjedini.

Dodati kupine (prethodno pošećerene) u smjesu i miješati kašikom.

Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180˚C.

                                                             



Puding:

U šerpu nasuti 600ml mlijeka (cca. 2/3 od količine mlijeka koja piše na dvije vrećice pudinga) iz tetrapaka, prosijati puding u prahu (2 vrećice), dodati šećer (6 velikih kašika).

Staviti na ringlu da se kuha. Cijelo vrijeme miješati dok se ne pretvori u puding. Premazati koru i ostaviti da se ohladi.



Fil:
Izgniječiti kupine, dodati šećer (po ukusu) i 0,1dl vode.

Staviti na ringlu da se kuha.

Kuhati dok se šećer ne rastopi.

Ostaviti da se ohladi. Procijediti kupine. Sok sacuvati za kasnije.

Umutiti mikserom slatko vrhnje (0,3dl) u čvrst snijeg.

Dodati procijeđene komadiće kupina i umiješati kašikom. Premazati preko pudinga i ostaviti u frižider da se sčvrsne.



Žele:
Izmjeriti koliko ima procijeđenog soka (kod mene je bilo 200ml) i dodati po potrebi goveđi žele u prahu (kod mene je dodano 10g). Pripremiti po uputstvu sa vrećice. Premazati preko fila. Ohladiti.


www.mytaste.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Arhiva bloga