Način pripreme
U juneće mljeveno meso dodati malo vode, brašno, so, biber i jaje.Umijesiti, pa od te mase rukama oblikovati ćufta.
Namastiti dublju i manju tepsiju, pa u nju redati ćufta.
Staviti u zagrijanu rernu, prvo na jaku temperaturu, pa kada malo porumene smanjiti temperatutu na srednje jaku. Peći oko 40 minuta.
Razmutiti jaja sa kajmakom ili kiselim vrhnjem, dodati malo mlijeka ili jogurta (u ovu smjesu možemo dodati malo sitno sjecanog bijelog luka, kima u prahu, sitno sjeckanog peršunovog lista...), pa kada su ćufta gotova preliti pripremljenu smjesu preko ćufti.
Vratiti na kratko u rernu.
Sastojci:
čufta
750g
junećeg mljevenog mesa
tri
kašike brašna
četiri
jaja
malo
soli
malo
bibera
malo
vode
|
Preliv
300g
kajmaka ili kiselog vrhnja
200ml
jogurta ili mlijeka
malo
sitno isjeckanog bijelog luka
malo
sitno isjeskanog lista pršuna
malo
soli
malo
kima u prahu (ili istucanog)
|
Nema komentara:
Objavi komentar