utorak, 18. ožujka 2014.

Napitak đumbira: 3 u 1





  1. Oljuštiti korijen đumbira i u blenderu ga usitniti.U veću šerpu sjediniti šećer, usitnjeni đumbir i vodu.
    Staviti šerpu na šporet i grijati do ključanja.Kada proključa ohladiti i ostaviti na hladnom 12 časova (najbolje je praviti uveče , pa ohlađeno u frižideru ostaviti do narednog jutra). Nakon stajanja od 12 časova procijediti kroz sitnu cjedaljku. Zatim iscjediti sok od limuna i sjediniti ga sa procjeđenom tečnošću. Sipati u flaše i čuvati na hladnom mjestu.
  2. 2
    NAPOMENA:
    Za ovaj treba koristiti šolju od 2, 5 dcl i dobit ćete 4 ½ litra gustog napitka koji se razblažuje sa običnom vodom, mineralnom vodom, vrućom vodom, šampanjcem ili bijelim vinom. Odnos prilikom razblaživanja je 1/3 napitka sa 2/3 tečnosti. U toplim danima ovaj napitak razblažen s vodom veoma osvježava, a djeca ga uživaju piti sa mineralnom vodom. U hladnim danima i tokom prehlada razblažuje se sa vrućom vodom kao čaj, jer mu se tako pojačava dejstvo đumbira pa čisti disajne puteve i podiže energiju. Za posebne prilike može se praviti ukusan koktel od ovog napitka i šampanjca (šampanjac možete zamijeniti bijelim vinom).


Sastojci

  •  1 korijenđumbira
  •  6 šoljašećera
  •  10 šoljavode
  •  1 ½ kglimuna



  • coolinarka.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Arhiva bloga