Način pripreme
Oprati pile i posušiti ga, pa isjeći. Nasoliti piletinu.U međuvremenu peršunov list oprati, otresti od vode ali ne sjeckati ga (lakše ga odvojiti od piletine), bijeli luk sitno isjeckati, pa pomiješati sa pola maslinovog, a pola suncokretovog ulja.
U zdjelu slagati piletinu i dodavati pripremljeno ulje sa začinima. Sve pomiješati i ostaviti da stoji oko dva do tri sata na hladnom.
Zagrijati roštilj tavu, pa stavljati pripremljenu piletinu (odvojiti listove peršuna od piletine). Peći prvo sa one strane gdje je kožica. Paziti da nije prejaka vatra.
U toku pećenja malo posuti sviježim ili suhim ruzmarinom.
Pećenu piletinu slagati u sud i poklopiti. Kada je piletina gotova preliti je sa malo maslinova ulja i posuti sa jos malo ruzmarina.
Služiti toplo.
Sastojci
jedno
veće pile
jedna
vezica peršunovog lista
malo
soli
pola
manje glavice bijelog luka
30ml
maslinovog ulja
30ml
suncokretovog ulja
malo
ruzmarina
malo
maslinovog ulja za posuti
|
www.bosanskikuhar.ba
Nema komentara:
Objavi komentar