Način pripreme
Preliti 300ml hladne vode preko 450g smrznutih višanja, te pošećeriti i promiješati. Sačekati nekoliko sati da se višnje odmrznu.Procijediti kroz cjediljku. Sok sačuvati.
Kora:
Istopiti 100g čokolade sa četiri velike kašike ulja i ohladiti na sobnoj temperaturi.
Izmutiti mikserom 6 bjelanjaka u čvrst snijeg.
U 6 žumanjaka dodati vrećicu praška za pecivo i izmutiti viljuškom.
Dodati žumanjke u bjelanjke i izmutiti mikserom. Zatim dodati 6 velikih kašika šećera i otopljenu čokoladu, te izmutiti mikserom.
Prosijati 4 velike kašike brašna i 2 velike kašike čokolade u prahu u smjesu, te miješati kašikom dok se smjesa ne sjedini.
Premazati unutrašnjost tepsije uljem, istresti smjesu i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C. Ostaviti da se ohladi.
Krem:
Istresti dva pudinga (prašak) od vanilije u zdjelu. Dodati šećer ukoliko ga nema u vrećici od pudinga.
Pomiješati kašikom. Dodati 100ml mlijeka i dobro izmiješati (da ne ostanu grudvice).
Skuhati ukupno 600ml mlijeka, puding istresti i miješati sve dok se ne skuha.
(Napomena: Na jednoj vrećici od pudinga je pisalo da se kuha u 0,5 litra mlijeka; što znači da je ukupno pisalo 1l mlijeka.)
Ne treba dodavati maslac/margarin, jer je puding dovoljno zgusnut (podsjeća na krem za kolače).
Preliti preko kore.
Poredati višnje po pudingu.
Žele:
Goveđu želatinu (10g) pomiješati sa 4 velike kašike hladne vode i sačekati dok ne nabubri.
Sok od procijeđenih višanja (0,5l) ugrijati, ne smije prokuhati. Dodati nabubrenu želatinu i pomiješati.
Ostaviti u frižider na nekoliko sati da se sčvrsne. Presuti preko pudinga i izravnati. Vratiti u frižider na sat vremena.
Možete također ohladiti žele na sobnoj temperaturi dok ne bude mlakast, pa preliti preko pudinga, staviti u frižider i čekati nekoliko sati dok se ne ščvrsne.
Sastojci
-
višnje
-
šećer
-
kuhinjska čokolada
-
ulje
-
jaja
-
prašak za pecivo
-
brašno za pite i kolače
-
čokolada u prahu
2
pudinga od vanilije
-
mlijeko
-
goveđi želatin
Nema komentara:
Objavi komentar